~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

αγναντεύω (ρήμα) // βλέπω από μακριά, ή παρατηρώ από ψηλά, από ύψωμα

+Στην Μνήμη των Πάνου και Ελένης και του Σταύρου Πάνου Αϊβαλή απο το Ελληνικόν Γορτυνίας και Ιδρυτή της εφημερίδας "Λούσιος" και μετέπειτα "Αρκαδικό Βήμα" (1988-2009)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

~

~
λέμε στους γείτονες και στους συγχωριανούς μας

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Ελληνικό (Μουλάτσι) ΓΟΡΤΥΝΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ , Πατρογονική Γη


Βαγγέλης Μητράκος



Το Ελληνικό είναι χωριό της επαρχίας Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας. Το παλαιότερο όνομα του χωριού ήταν Μουλάτσι , πιθανώς από τη σλάβικη λέξη mulach που σημαίνει μουλάρι . Βρίσκεται στη διαδρομή μεταξύ Στεμνίτσας και Καρύταινας στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Μαινάλου , σε υψόμετρο 720 μ. , 23 χμ από Μεγαλόπολη και 8 χμ από Στεμνίτσα . Το χωριό ανήκει διοικητικά στον δήμο Γορτυνίας κι έχει 200 περίπου μόνιμους κατοίκους . 
Το Ελληνικό (με την ονομασία Μουλάτσι) αναφέρεται για πρώτη φορά στην απογραφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1515 ως φέουδο του Αχμέτ Μπέη με πληθυσμό αποτελούμενο από 41 οικογένειες, 5 αγάμους και 1 χήρα. Το 1690 αναφέρεται από τον Βενετό περιηγητή Aντόνιο Ρακιφίκο. Σε απογραφή των Βενετών το 1700 εμφανίζεται να έχει 148 κατοίκους . Συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση του 1821.
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας ο οικισμός εντάχθηκε διοικητικά στον Δήμο Τρικολώνων, έδρα του οποίου ήταν η γειτονική Στεμνίτσα . Υπήρξε ξεχωριστή κοινότητα στο διάστημα 1912-1998 οπότε εντάχθηκε στον νέο δήμο Τρικολόνων που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καποδίστριας. 
Από το 2011 ανήκει στον Δήμο Γορτυνίας.
Από το Ελληνικό καταγόταν ο οπλαρχηγός του 1821 Σάββας Νικολόπουλος. Από το Ελληνικό κατάγονται μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος , οι αδελφοί Φουρλή, του γνωστού ομίλου επιχειρήσεων και ο Σταύρος Πάνου Αϊβαλής Ιδρυτής της εφημερίδας "Λούσιος" και μετέπειτα "Αρκαδικό Βήμα" 
Το Ελληνικό τα τελευταία χρόνια αποκτάει σιγά σιγά όλες τις απαραίτητες υποδομές για να κρατήσει τους επισκέπτες που θα θελήσουν να διανυκτερεύσουν εδώ. Είναι ένα περιποιημένο και καθαρό χωριό, με πέτρινα σπίτια, γραφική πλατεία, ένα εκκλησιαστικό μουσείο, 2 καφενεία, 2 ταβερνάκια και 3 ξενοδοχεία. Το εκκλησιαστικό μουσείο στεγάζεται σε ένα πέτρινο παραδοσιακό κτήριο. Εκτίθενται εκκλησιαστικά είδη, ιερά άμφια και εικόνες αγιογραφημένες από την εποχή που το χωριό λεγόταν Μουλάτσι.
Το Ελληνικό είναι ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Το Ελληνικό έβαλε τα γιορτινά του.....και φωταγωγημένο είναι πανέμορφο


Elias Georgandas
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ


Ελληνικό 23-12-2016
Χριστουγεννιάτικα "Στολίδια".......!!!!!!!

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Ελληνικό ή αλλιώς Μουλάτσι Γορτυνίας: Το "γνωστό-άγνωστο" χωριό που θα λατρέψετε

Ορεινή Αρκαδία



Στη μαγευτική Γορτυνία της Αρκαδίας, σε υψόμετρο 700 μ., θα ανακαλύψετε ένα σχεδόν άγνωστο χωριό, που θα λατρέψετε. Χτισμένο επάνω σε τρεις καταπράσινους λόφους, το Ελληνικό Αρκαδίας ή αλλιώς Μουλάτσι, είναι ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας, μόλις δύο ώρες μακρυά από την Αθήνα. Το χωριό αποτελεί προστατευόμενο οικισμό ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ιδανικό προορισμό για Σαββατοκύριακα, τριήμερα αλλά και ονειρεμένες διακοπές για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να συνδυάσουν τη χαλάρωση και την ηρεμία δίπλα στη φύση, με μερικά από τα ομορφότερα αξιοθέατα της Πελοποννήσου σε απόσταση αναπνοής. Βρίσκεται ανάμεσα στην Στεμνίτσα και την Καρύταινα και μυεί τους επισκέπτες του στην αυθεντική ομορφιά της Ορεινής Αρκαδίας.



Εδώ, τα αρώματα της αρκαδικής φύσης «μπλέκονται» με τις μυρωδιές των καμμένων ξύλων από τις καμινάδες, δίνοντας την αίσθηση ενός αληθινά αυθεντικού ελληνικού χωριού, όπου η πέτρα είναι αναμφίβολα ο πρωταγωνιστής. Κατά τον περίπατό σας, θα γοητευτείτε από τα παραδοσιακά πετρόχτιστα αρχοντικά, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τις πέτρινες βρύσες και κρήνες που στολίζουν το Ελληνικό και προσδίδουν ακόμη περισσότερη αρχοντιά στην παραδοσιακή του όψη.


Στην κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδας θα εντυπωσιαστείτε από το μεγαλοπρεπές διώροφο διδακτήριο που κάποτε φιλοξενούσε το τριθέσιο δημοτικό σχολείο του χωριού, ενώ στην ίδια πλατεία βρίσκεται το ηρώο αφιερωμένο στους πεσόντες. Απολαύστε έναν ελληνικό καφέ ή ένα τσίπουρο στα παραδοσιακά καφενεία της πλατείας και επισκεφθείτε το Εκκλησιαστικό Μουσείο του χωριού με τους δύο εντυπωσιακούς πολυέλαιους που αναμφίβολα θα τραβήξουν την προσοχή σας. 


Σε κοντινή απόσταση από το Ελληνικό, συναρπαστικά αξιοθέατα σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Η Αρχαία Γόρτυνα, όπου βρίσκονται τα θεμέλια του ναού του Ασκληπιού και των ιαματικών λουτρών του, η πανέμορφη γέφυρα του Λούσιου ποταμού, ή αλλιώς το γεφύρι «του Κόκκορη», ο αρχαιολογικός χώρος «Ελληνικό», απ’όπου δανείζεται και το όνομά του το χωριό, αλλά και το ιστορικό μοναστήρι του Προδρόμου, που είναι λαξεμένο σε ένα σπήλαιο στους πρόποδες ενός απόκρημνου βράχου, πάνω από τον Λούσιο, είναι μερικά μόνο από τα πανέμορφα αξιοθέατα της περιοχής που αξίζει να εξερευνήσετε. 

Photos © ellinikogortynias.gr


Για τη διαμονή σας στο Ελληνικό Αρκαδίας, κάντε check-in στο Elafos Natural Boutique Hotel & Spa, το ολοκαίνουργιο spa hotel που προσθέτει δόσεις εκλεπτυσμένης πολυτέλειας στη διαμονή σας, υπόσχεται στιγμές ηρεμίας πλάι στο τζάκι, προσφέρει την απαραίτητη χαλάρωση στο spa και δίνει πολλές αφορμές για μια απόδραση γεμάτη εμπειρίες στην πανέμορφη φύση της Πελοποννήσου. 
Για πληροφορίες και κρατήσεις, καλέστε στο 210-8981884 ή στείλτε e-mail στο info@tresorhotels.com 





Ακολουθήστε τη σελίδα της Trésor Hotels & Resorts σε Twitter, Instagram και Pinterest!


Από: Ανθή Σασματζόγλου

_____________
http://blog.tresorhotels.com/secrets/destinations/2144-ellhniko-arkadias-to-agnwsto-xwrio-poy-tha-latrepsete

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΕΙς μνήμην του Σταύρου Αϊβαλή, πέρασαν επτά ολάκερα χρόνια με την απουσία του

   ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ    


Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο μας πατέρα, θείο, παππού Σταύρο είχαμε πει την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009, στο Κοιμητήριο των Αγίων Ανάργυρων συγγενείς και φίλοι του εκλιπόντος.
Σήμερα Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 πέρασαν επτά ολάκερα  χρόνια με την απουσία του αλλά για μας τα παιδιά του, ζει μέσα στην καρδιά μας τον αγαπάμε και τον θυμόμαστε που μας έλεγε: "να ζείτε έτσι ώστε να μην ντρέπεστε για τις πράξεις σας"....

 
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟ 2009    
+ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΑΪΒΑΛΗΣ (1928-2009)

Σήμερα Πέμπτη το πρωί -έτσι αναπάντεχα- έφυγε ο μπάρμπα-Σταύρος από το Ελληνκό Γορτυνίας... Α ν τ ί ο Π α τ έ ρ α , Εφυγε σήμερα τα ξημερώματα έτσι ήσυχα όπως ζούσε τα τελευταία χρόνια στο σπίτι του στην Αθήνα ο Σταύρος Αϊβαλής από το Ελληνικό Γορτυνίας πλήρης ημερών στα 80 του χρόνια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ελληνικό (Μουλάτσι ) εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια μέχρι που σαν έφηβος πήγε στην Ζάκυνθο κοντά στην αδελφή του Καλλιόπη και τον γαμπρό του Αργύρη Λαγοδήμο όπου έμαθε την τέχνη του τσαγκάρη. Εκεί τον βρήκε ο μεγάλος σεισμός που ισοπέδωσε το νησί και ως φαντάρος βοήθησε τον κόσμο. 
Τα τελευταία χρόνια διευθυντής στο «Αρκαδικό Βήμα» βοηθούσε με όλες του τις δυνάμεις στην έκδοση της εφημερίδας όταν βέβαια δεν ήταν στη Κόρινθο στο σπίτι του Κώστα και της Ράνιας που είχε τον αγαπημένο του κήπο και περνούσε τις ώρες του ευχάριστα. Εδώ και καιρό είχε λόγω ηλικίας κάτι μικρά προβλήματα υγείας που σαν παλληκάρι τα πάλευε… Δυστυχώς ή καρδιά του σήμερα το πρωί τον πρόδωσε. Πατέρα καλό σου ταξίδι και να ξέρεις ότι θα σε αγαπάμε πάντα... Τα παιδιά σου Πάνος, Πέτρος, Κώστας και Παρασκευάς. 
Τα εγγόνια σου Οδυσσέας, Ποσειδώνας, Αθηνά, Κατερίνα, Σταύρος, Βασίλης, Σταύρος και Νίκος. Ευτύχησες να δεις και δυο δισέγγονα από την κόρη του Κώστα την Αθηνά. Και βέβαια τα κορίτσια σου που αγαπούσες Καλλιόπη, Νάνα, Ράνια και Πελαγία. και η σύντροφος της ζωής για περισσότερα από πενήντα χρόνια Αθηνά Τσαρμποπούλου-Αϊβαλή. 
Το τελευταίο αντίο θα το δώσουν συγγενείς και φίλοι αύριο Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009 στις 3.30 μ.μ., από το Κοιμητήριο Αγίων Αναργύρων.

ΛΟΥΣΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑ

Dimitrios Koniaris 
Takis Bitounis.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΟΧΕΡΗ ΑΘΗΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΛΟΥΣΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.


ΛΟΥΣΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑ

Το πιο διάσημο ποτάμι της Πελοποννήσου, 
ο Λούσιος δημιουργεί στο ορμητικό διάβα του 
ένα πλούσιο οικοσύστημα που σε συνδυασμό 
με τα μοναδικά ιστορικά τοπωνύμια της περιοχής 
σχηματίζουν ένα απολαυστικό πεδίο εξερεύνησης και αναψυχής. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ποταμός πήρε το όνομα του 
επειδή στα νερά του έλουσαν τον νεογέννητο Δία οι νύμφες, 
ενώ στα αρχαία χρόνια ονομαζότανε και Γορτύνιος 
από την πόλη της Αρχαίας Γόρτυνας που χτίστηκε στις όχθες του. 
Το μήκος του είναι περίπου 26 χλμ. βρίσκεται σε ένα μέσο υψόμετρο 900 μέτρων και αποτελεί παραπόταμο του Αλφειού. 
Στα ανατολικά του υψώνεται το Μαίναλο 
και στα δυτικά του το Λύκαιο όρος. 
Πηγάζει από την περιοχή της αρχαίας Θεισόας 
και από τα βουνά των Λαγκαδίων, 
με τις κυριότερες πηγές του να βρίσκονται στα χωριά Καρκαλού και Καλονέρι. Αφού περάσει λίγο πιο ανατολικά της ΖΑΤΟΥΝΑΣ
πέφτει σε ένα μεγάλο φαράγγι μήκους 15 χλμ. και πλάτους 2 χλμ. πριν συναντήσει τον Αλφειό στο ύψος της Καρύταινας. 
Το φαράγγι του Λούσιου είναι ένα από τα ομορφότερα της χώρας μας καθώς διακρίνεται για την οργιαστική βλάστηση γύρω από το ποτάμι και τα κάθετα βράχια που υψώνονται απότομα. 
Το φαράγγι είναι διάσημο και για τα πολλά ιστορικά μοναστήρια 
που έχουν λαξευθεί στα κάθετα βράχια και στις κορυφές των λόφων (Μονή του Τιμίου Προδρόμου, Μονή Φιλοσόφου, Μονή Αιμυαλών, Μονή Καλαμίου Ατσιχόλου και ΄Αγιος Ανδρέας Γόρτυνος), 
ενώ στο άνοιγμα μετά το φαράγγι βρίσκεται η αρχαία Γόρτυνα. 
Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και μερικά από τα πιο παραδοσιακά χωριά της Γορτυνίας, η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, η Ζάτουνα, η Καρύταινα, το Ελληνικό, κ.ά. 
Ο Λούσιος συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες, 
καθώς το μονοπάτι που ξεκινάει από τη Δημητσάνα, 
περνάει μέσα από το φαράγγι και τα μοναστήρια 
και ακολουθεί το ποτάμι μέχρι την Καρύταινα 
είναι από τα ομορφότερα της Ελλάδας.
Η βλάστηση γύρω από το ποτάμι, ιδιαίτερα μέσα στο φαράγγι, 
είναι πολύ πυκνή και πλούσια σε διαφορετικά είδη. 
Αν κάποιος επισκεφθεί τον Λούσιο το φθινόπωρο 
θα αντικρύσει ένα καμβά από ατέλειωτα χρώματα. 
Πρωταγωνιστούν τα αείφυλλα και πλατύφυλλα είδη, 
ενώ σε πολλά σημεία υψώνονται κυπαρίσσια. 
Οι όχθες του είναι γεμάτες από πουρνάρια, σφεντάμια, γαύρους, πλατάνια, λεύκες, κουτσουπιές, ιτιές, δάφνες, αριές, λυγαριές, μυρτιές, φυλλίκια, οστρυές, φτελιές και σορβιές. 
Σημαντικά φυτά της περιοχής είναι ο γάλανθος Galanthus reginae-olgae reginae-olgae, η Linaria microcalyx alba, η σπάνια ορχιδέα Anacamptis boryi, η τουλίπα Tulipa orphanidea και ο κρόκος Crocus biflorus melantherus. Άλλα φυτά είναι το λυχνάρι Arum italicum, το Linum pubescens, η πρίμουλα Primula vulgaris, η Petrorhagia dubia, η ίριδα Iris ungricularis, ο αγριοπανσές Viola aetolica, η Veronica chamaedrys και οι ορχιδέες Cephalanthera longifolia, Anacamptis boryi, Orchis italica, O. papillionacea, Limodorum abortivum, Serapias lingua, Ophrys attica, Ο. mammosa, κ.ά.
Η ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι εξίσου πλούσια. Στα κάθετα βράχια του φαραγγιού ζούνε δεκάδες βραχοκιρκίνεζα, αλλά και ξεφτέρια, αγριοπερίστερα, βραχοτσοπανάκοι, γαλαζοκότσυφες και κάργιες, ενώ συχνά πιο ψηλά πετάνε γερακίνες και φιδαετοί. Μέσα στη πυκνή βλάστηση δεκάδες είδη βρίσκουν προστασία: γιδοβύζια, δεντροσταρήθρες, αετομάχοι, κοκκινοκεφαλάδες, φρυγανοτσίχλονα, πράσινοι δρυοκολάπτες, φάσσες, τρυγόνια, αιγίθαλοι, θαμνοψάλτες, τρυποφράχτες, κοκκινολαίμηδες, χρυσοβασιλίσκοι, γαλαζοπαπαδίτσες, αηδόνια, στχατοσουσουράδες, μελισσοφάγοι, μπεκάτσες, δεντροτσοπανάκοι, λούγαρα, σκαρθάκια, κ.ά. Οι όχθες και τα δέντρα γύρω από το ποτάμι είναι εκπληκτικά σημεία για ορνιθοπαρατήρηση.
Από τα αμφίβια εδώ ζουν σαλαμάνδρες, γραικοβάτραχοι, βαλκανοβάτραχοι, δεντροβάτραχοι, φρύνοι και πρασινόφρυνοι. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη μερικά από τα οποία είναι ενδημικά της Πελοποννήσου, όπως η ελληνική σαύρα και η πελοποννησιακή γουστέρα. Άλλα ερπετά της περιοχής είναι η μεσογειακή χελώνα, η κρασπεδοχελώνα, ο κυρτοδάκτυλος, η τρανόσαυρα, το σπιτόφιδο, η δεντρογαλιά, η σαΐτα, το νερόφιδο, το λιμνόφιδο και η οχιά. Από τα θηλαστικά στην περιοχή συχνάζουν αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες και σκαντζόχοιροι, ενώ ακόμα στα νερά του ποταμού ζούνε βίδρες. Σημαντική επίσης είναι η παρουσία δύο ειδών νυχτερίδας, του τρανορινόλοφου και του μικρορινόλοφου. Στα νερά του ποταμού ζει η πελοποννησιακή μπριάνα (Barbus peloponnesius), η ποταμοσαλιάρα (Salaria fluviatilis) και η πέστροφα (Salmo trutta).

____________
ΑΠΟ Λούσιος, NaturaGraeca